Detailed Notes on Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak; işçi, işveren ve işten çıkarılma ile ilgili bazı kriterlere dayansa da bu kriterler dışında bazı özel durumlarda da kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusu farklılık gösterebilir. Bu istisnai durumları maddeler halinde kısaca inceleyelim.

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak Türkiye’de son 50 yıldır fon oluşturulması gündeme gelmektedir. Devlet, işçi ve işveren tarafları arasında yaşanan uyuşmazlıklar nedeniyle fon hayata geçirilememektedir.

NOT: Kıdem tazminatı hesaplama robotu verilerine uygun olarak çAlright yakında hizmete girecektir. Bu sayede kıdem tazminatı hesaplamasını rahatlıkla gerçekleştirebileceksiniz.

Ayrıca çalışanın iş10 çıkarılmış olması da kıdem tazminatı alabilmenin şartlarından biridir. İşçi kendi isteğiyle yani istifasıyla ancak belirli sebeplerden dolayı kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Mynet, yayınlanan verilerin doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklardan, verinin eksik ve yanlış yayınlanmasından meydana gelebilecek herhangi bir zarardan Mynet sorumlu değildir. Gündem

Kıdem tazminatından vergi olarak sadece “damga vergisi” kesilir. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır.

Fesih veya ölüm tarihinden itibaren ödenmeyen kıdem tazminatları için five yıla kadar hak sahipleri yargı yoluna başvurarak talepte Kıdem tazminatı bulunmadıkları takdirde five yıllık sürenin sonunda herhangi bir talepte bulunamayacaklardır.

Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka Website sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

İşveren haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetmişse veya işçinin yaptığı fesih haksız bir fesih ise işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Davalı ise iş sözleşmesinin davacının istifası ile sona erdiğini, emeklilik iradesi de olmadığından tazminat hakkı olmadığını savunmuştur.

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alabilmek için evlilik tarihinden itibaren one yıl içerisinde iş10 ayrılmalıdır.

İşçi ile işveren arabuluculuk faaliyeti sürecinde anlaşmaya varırsa anlaşma tutanağa bağlanır.

Kıdem tazminatı verilmesi gereken durumlar yasada tek tek belirtildiği için bunun dışındaki bir nedenle fesih halinde kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmaz. Bu nedenle,

Emeklilik hakkını kazanıp ya da bu kapsamda yaş dışında fifteen yıllık sigortalılık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününün doldurulması sebebi ile iş10 ayrılma,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *